Jak si doma jednoduše a efektivně vyrobit mast z kostivalu na klouby
Kostival lékařský (Symphytum officinale) je jednou z nejoblíbenějších bylin pro úporu kloubů, svalů a šlach. Jeho léčivé vlastnosti jsou známé už po staletí – obsahuje alantoin, který podporuje regeneraci tkání a hojení. Domácí kostivalová mast je skvělým přírodním prostředkem na bolavé klouby, pohmožděniny, nebo natažené svaly. Výroba takové mastičky je překvapivě jednoduchá a zvládnete ji i doma. V tomto článku se dozvíte, jak si ji snadno připravit krok za krokem.
Co budete potřebovat?
Na výrobu domácí kostivalové masti budete potřebovat několik jednoduchých surovin, které lze snadno sehnat. Základ tvoří kostivalový kořen nebo listy. Pokud máte kostival na zahradě, můžete si jej nasbírat sami. Kořen se sbírá nejčastěji na podzim nebo brzy na jaře, kdy obsahuje nejvíce aktivních látek.
Suroviny:
-
100 g čerstvého nebo sušeného kořene (případně listů) kostivalu
-
200 ml kvalitního rostlinného oleje (například olivový, mandlový nebo slunečnicový)
-
20 g včelího vosku (pro tužší konzistenci)
-
10 kapek esenciálního oleje (volitelné, například levandulový nebo mátový pro příjemnou vůni)
Pomůcky:
-
Menší hrnec
-
Skleněná nádoba s uzávěrem (například zavařovací sklenice)
-
Jemné plátno nebo gáza na scezení
-
Malé kelímky nebo nádobky na hotovou mast
Postup přípravy
-
Příprava surovin
Pokud používáte čerstvý kostivalový kořen, důkladně jej omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškerou hlínu. Kořen nakrájejte na malé kousky. Sušený kostival stačí jemně rozdrolit. -
Výděl olejový macerát
Kostival vložte do skleněné nádoby a zalijte rostlinným olejem tak, aby byl kostival zcela ponořen. Nádobu uzavřete a nechte na teplém a tmavém místě macerovat 4–6 týdnů. Každý den nádobu jemně protřepte, aby se aktivní látky z kostivalu lépe uvolnily.Tip: Pokud spěcháte, můžete maceraci urychlit zahřátím oleje s kostivalem ve vodní lázni na 40–50 °C po dobu 2 hodin. Dávejte pozor, aby se olej nepřepálil!
-
Scezení oleje
Po maceraci olej přeceďtejte přes jemné plátno nebo gázu do čistého hrnce. Důležité je odstranit všechny pevé částice, aby mast vydržela déle. -
Příprava masti
Scezený olej zahřejte ve vodní lázni a postupně přidejte včelí vosk. Míchejte, dokud se vosk zcela nerozpustí. Pokud chcete mast jemně ovonět, přidejte několik kapek esenciálního oleje. Směs je potřeba zahřívat, ale ne přivádět k varu. -
Plnění nádobek
Ještě teplou mast nalijte do připravených kelímků nebo sklenic. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě a poté uzavřete. Uchovávejte na chladném a tmavém místě.
Jak mast používat?
Hotovou mast nanášejte 2–3krát denně na postižené místo. Jemně vmasírujte, aby se aktivní látky vstřebaly do pokožky. Kostivalová mast je vhodná na:
-
Bolesti kloubů a artrózu
-
Podvrtnutí, pohmožděniny a otoky
-
Bolesti zad a svalů
-
Regeneraci tkání po zranění
Praktické tipy
-
Trvanlivost: Kostivalová mast vydrží při správném skladování až 6 měsíců. Pokud chcete prodloužit trvanlivost, přidejte do masti pár kapek vitamínu E.
-
Použití testu: Před prvním použitím proveďte alergickou reakci nanesením malého množství masti na vnitřní stranu lokte.